در اين مطلب که توسط مجموعه اکين نهال گردآوري شده تصميم داريم بهترين راهکارهاي کاشت مناسب و اصولي نهال را به شما آموزش دهيم. جهت اطلاع کامل ميتوانيد به وبسيات نهالستان اکين نهال نيز مراجه کنيد.
روش صحيح کاشت نهال
يکي از مهمترين کارايي که در حوزه باغباني بايد با دقت صورت گيرد کاشت نهال به شيوه صحيح است. در اين آموزش قصد داريم روش صحيح کاشت نهال و زمان مناسب اين کار را شرح دهيم. موفقيت در نهالکاري به عوامل مختلفي از جمله نوع درخت، نحوه مراقبت از آن و شرايط محل کاشت بستگي دارد که بايد در اين کار به آنها توجه کرد.
نتخاب زمان مناسب براي کاشت نهال
بهترين زمان نهال کاري فصل پائيز و يا ابتداي بهار (قبل از شکوفه دادن درختان) است. اگر در منطقه شما احتمال سرمازدگي وجود دارد بهتر است اين کار را به بهار موکول کنيد.
در زمانهاي ياد شده آب و هواي محيط در وضعيت خنکي قرار دارد که اين وضعيت باعث ميشود ريشه نهال قبل از وقوع بارانهاي بهاري و يا رسيدن هواي گرم فصل تابستان در محل جديد خود استقرار يافته و رشد آن تحريک شود. هنگام کاشت به دليل جابجايي و انتقال، مقداري از ريشه گياه از بين ميرود که اين کار باعث ميشود پس از کاشت، درخت دچار شوک جابجايي و انتقال شود.
بنابراين بايد براي جلوگيري از اين صدمه با احتياط کامل جابجايي انجام گيرد تا صدمات وارده به ريشه به حداقل برسد.
درخت اگر در شرايط مناسبي استقرار پيدا نکند رشد مطلوبي نخواهد داشت. بنابراين نميشود انتظار داشت تا در سالهاي پيش رو گودال کنده شده بايد کم عمق اما پهن باشد
گودالي که کنده ميشود بايد 2 الي 3 برابر عريضتر از پهناي ريشه باشد. عمق آن نيز به اندازه توپي ريشه باشد. اين کار باعث ميشود خاک اطراف ريشه برداشته شود و فضاي کافي براي ريشه دواني درخت فراهم شود.
ريشههاي نهال را موقع کاشت قطع يا هرس نکنيد
يکي از توصيههاي اشتباهي که برخي از کارشناسان و منابع ميکنند هرس ريشه نهال قبل از کاشت است. اما نکته بسيار مهمي در زمان کاشت نهال اين است که ريشههاي آن قطع يا هرس نشود اينکار باعث بروز شوک مکانيکي و همچنين بروز بيماريهاي باکتريايي و قارچي در درخت ميشود.
نهال خود را در عمق مناسبي کشت کنيد
کاشت نهال در عمق زياد باعث ميشود ريشههاي جديد به خوبي رشد نکنند. به علت تهويه کم دچار کمبود اکسيژن شوند. در جاهايي که با کمبود آب مواجه هستيد درختان را کمي بالاتر از سطح معمول بکاريد.
درخت را بصورت قائم و صاف بکاريد
هنگام کاشت از زواياي مختلف نگاه کنيد که درخت در گودال بصورت کج قرار نگيرد.
پيوندک را نبايد داخل خاک دفن کنيد
بايد دقت کنيد که موقع کاشت محل پيوند درختان ميوهاي که بصورت پيوندي هستند، حتما بالاتر از سطح خاک قرار گيرد. دفن شدن پيوند زير خاک و تماس آن با خاک، باعث بروز بيماريهاي باکتريايي و قارچي ميشود. اين کار گياه را در برابر عوامل غير زنده محيطي ديگر مانند باد نيز حساس ميکند و ممکن است با وزش بادهاي تند گياه بشکند.
آبياري را به صورت صحيح و منظم انجام دهيد
از آبياريهاي بيش از حد پرهيز کنيد. هر هفته يک بار درخت را آبياري کنيد. در روزهاي گرم اين کار را با فواصل کم انجام دهيد. حدالامکان سعي شود آبياري را اطراف و يا نزديک طوقه درخت انجام ندهيد. اينکار باعث حساسيت گياه در برابر انواع بيماريهاي زنده قارچي و باکتريايي و همچنين تنشهاي غير زنده خواهد شد.
استفاده از قيم در کاشت نهال
استفاده از قيم باعث ميشود که درخت استقرار مناسبي داشته و ساقه و ريشههاي قويتري داشته باشد. اين کار در مکانهايي که باد خيز هستند بسيار کارآمد و مفيد خواهد بود.
پاي درخت را مالچ پاشي کنيد
استفاده از مالچ در زمان کاشت درخت باعث ميشود رطوبت پاي درخت حفظ شود. همچنين از نوسانات دمايي خاک جلوگيري کرده و جلوي رشد علفهاي هرز را ميگيرد. مالچ پاشي با ارتفاع بيش از 10 سانتيمتر توصيه نميشود. چرا که اين کار باعث ميشود تهويه مناسب صورت نگيرد. از ريختن مالچ در کنار ساقه خودداري کنيد. اين کار باعث ميشود ساقه درخت دچار پوسيدگي شود. توجه شود که 5 سانتيمتر از اطراف ساقه را مالچ پاشي نکنيد تا از تجمع رطوبت در اين قسمت جلوگيري شود.
از کودهاي مناسب موقع کاشت درخت استفاده کنيد
از کودهاي شيميايي جامد با حلاليت و کيفيت پايين براي غني سازي خاک پاي درختان در زمان کاشت استفاده نشود. همچنين از کودهاي دامي فراوري نشده استفاده نگردد. استفاده از کودهاي دامي فراوري نشده باعث بروز بيماريهاي مختلف قارچي و باکتريايي در درخت ميشود. قبل از اقدام به کاشت، کودهاي زيستي حاوي ميکروارگانيسمهاي هوازي را با خاک گودال ترکيب کرده و اقدام به کاشت نماييد.
توصيههاي ديگر موقع کاشت درخت
- حدالامکان خاک گودال را تعويض نکرده و در صورت شني بودن آن به بستر، خاک مناسب اضافه گردد.
- درصورت نياز براي ايجاد کاسه آبياري بايد با خاک دست ريز اين کار انجام شود و نبايد با گودال کني در اطراف درخت اقدام به اين کار کرد.
- مقدار 200 تا 400 گرم گوگرد را با خاک گودال براي هر نهال مخلوط کنيد.
- اقدام به شناسايي لايه سخت (هارد پن) و تخريب اين لايه در گودال قبل از کاشت درخت کنيد. اين لايه مانع نفوذ ريشه نهال در خاک ميشود.
وبسايت نهالستان اکين نهال با ادرس https://akinnahal.com/ يک مرجع کامل و معتبر در اين زمينه ميباشد.